Wat te doen op Ameland? 5 tips voor het ultieme eilandgevoel!

Eindeloze strandwandelingen, schitterende zonsondergangen, lange fietstochten door de duinen, zeehonden spotten en schelpen zoeken… Op Ameland beleef je het ware eilandgevoel. Het begint al als je in Holwerd op de boot stapt; je komt los van het vasteland én van je dagelijkse beslommeringen. Welke activiteiten mag je niet missen en wat is er te doen op Ameland? Wij hebben de leukste tips op een rijtje gezet!

1. Van de ene bezienswaardigheid naar de andere

Ameland is lekker compact, waardoor je alle bezienswaardigheden binnen handbereik hebt. Je kunt het eiland het best met de fiets verkennen. Er is hier genoeg te zien, zoals de imposante vuurtoren van Ameland. Deze werd in 1880 gebouwd en wordt sinds 2015 niet meer door de kustwacht gebruikt, waardoor ie open is voor publiek. Beklim de 236 treden van deze 55 meter hoge toren en er wacht u een fantastisch uitzicht. Fiets vervolgens 1,8 kilometer door naar Museum Sorgdrager. In dit cultuurhistorische museum komen de cultuur, historie en gebruiken van Ameland op bijzondere wijze bij elkaar. 9,8 kilometer verderop staat het Natuurcentrum Ameland. Maak kennis met de natuur op en rond het eiland, neem een kijkje bij de verschillende aquaria, kijk uit over het wad en de Noordzee vanaf het uitzichtplateau of volg het blotevoetenpad.

2. De natuur in!

De mooie en afwisselende natuur op Ameland is uitermate geschikt voor lange wandel- en fietstochten. Baan je een weg door duinen, over schelpenpaadjes, door bossen en over het rulle strand. Fiets bijvoorbeeld vanuit Nes richting Hollum en kom langs witte stranden, bossen, heidevelden, eindeloze vergezichten en de vuurtoren van Ameland. Op de terugweg passeer je Korenmolen De Phenix. Volg hier een rondleiding en haal roggebrood bij de plaatselijke bakker, bereid met gemalen rogge en tarwe van de molen. In natuurgebieden ‘t Oerd en De Hôn kun je urenlang rondlopen en vogels spotten. Vanaf de hoge duinen heb je een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders.

3. Lopen over de Waddenzee

Wadlopen is een bijzondere ervaring die je zeker eens moet meemaken tijdens je vakantie op een van de Waddeneilanden. De oversteek naar Ameland is een pittige tocht, dus doe dit alleen als je een goede conditie hebt. Een groot deel van de tocht loopt over stevige zandbanken, maar je passeert ook glibberige paadjes, slikvelden waar je soms met je knieën in wegzakt en geulen. Soms staat het water zelfs borsthoogte. Een hele uitdaging dus, maar wel een om nooit te vergeten! Vertrekpunt: de pier bij restaurant Land- en Zeezicht. Een andere optie is een wadexcursie, waarbij je meer leert over het ontstaan, het beheer, de bedreigingen en de natuurwaarden die in het Waddengebied aanwezig zijn. Speciaal voor ouders en kinderen is er een mini-wadexcursie. Samen zoeken en vangen we garnalen, krabbetjes en schelpen!

4. Zeehonden spotten

Varen over het wad met als doel de zeehonden van dichtbij bekijken? Dat belooft een leuk uitje te worden! Stap aan boord van de Robbenboot m.s. Ameland, voorzien van een zonnedek, een schitterend uitzicht over zee en een bar en cafetaria. De boot is tevens geschikt voor mindervaliden. Bij laag water kan het schip in geulen varen, zodat je ook dan de zeehonden en wadvogels van dichtbij kunt bewonderen. Een robbentocht combineren met sleepnetvissen? Stap aan boord van de Brakzand. Neem buiten of binnen plaats en geniet onderweg van een lekker koud biertje of een kop koffie met gebak.

5. De dorpen van Ameland

Ameland heeft vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Elk dorp heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden. Nes heeft een lieflijk karakter en is het drukste dorp van Ameland. Boetiekjes, restaurants, terrasjes en eeuwenoude commandeurshuizen wisselen elkaar af. In het grootse dorp Hollum staan veel 17e- en 18e-eeuwse huizen die de rijkdom van vroeger weergeven. Maak een cultuurhistorische wandeling door het dorp en proef de sfeer van vroeger. Ballum is een rustig en gezellig dorp. Er is ook een klein vliegveld aanwezig, van waaraf je in de zomer een vliegtocht over het eiland kunt maken. In Buren vind je het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude en vele boerderijen. Ook geeft het dorp toegang tot natuurgebied ‘t Oerd.

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Hillie Wiekema schreef:

    Mooi dat lijkt mij wel een bezoek waard