TIPS | 5x verrassende plaatsen voor een stedentrip naar België

Yi-ha! De zomer is officieel begonnen en het kwik stijgt deze week naar ongekende hoogtes. Genoeg reden dus om een vakantie te boeken! De kans dat je ooit in Antwerpen, Brussel of Gent bent geweest achten wij vrij groot. Maar wist je dat de opties voor een stedentrip naar België veel verder reiken dan dat? Vergaap je aan street art in Oostende, wandel over de middeleeuwse kasseien van Durbuy of drink een biertje mee met de Leuvense studenten.

#1 – Oostende

Vooruit. We beginnen met een bestemming die vlak bij ons eigen land ligt: Oostende. Vanaf de grens in Zeeland, kost het je nog geen 50 kilometer om dit gemoedelijke kustplaatsje te bereiken. We benoemen Oostende bewust, want onlangs werd het strand opgenomen in de top vijftig mooiste stranden van het continent. Oostende wordt niet alleen door Jan Modaal bemind; het plaatsje was zó geliefd onder koning Leopold II dat hij opdracht gaf om de Koninklijke Gaanderijen te bouwen op de zeedijk. Op hete dagen is het aangenaam om er onderdoor te lopen, zodat je beschut kunt flaneren langs de kustlijn. Overigens is Oostende zoveel meer dan het strand. Kunstenaren strijken massaal neer in Oostende om kale muren op te fleuren met graffiti tijdens ‘the Crystal Ship’. Toets m.me/streetartoostende in op je browser, volg de aanwijzingen en aanschouw de mooiste kunstwerken op straat!

Hotel in Oostende: Hotel Pacific, een accommodatie die nog geen 250 meter verwijderd is van het strand bij Oostende.

#2 – Leuven

Quiztime! Wat hebben Groningen, Leiden en Leuven gemeen? Juist, het zijn stuk voor stuk steden waar studenten massaal neerstrijken om de beste tijd van hun leven mee te maken. Een top plek om het studentenleven van dicht bij mee te maken is de Grote Markt. Net als op het gelijknamige plein in Groningen puilen de terrasjes hier uit van de geleerden. Drink een biertje mee, terwijl je uitzicht hebt op het stadhuis van Leuven. Het 15e-eeuwse pand is een architectonisch hoogstandje en geldt als absolute must-see van de stad. Vergeet vooral ook niet binnen te stappen in de universiteitsbibliotheek. Hier zitten studenten zij aan zij om de laatste uurtjes voor hun tentamen de laatste pagina’s te stampen. De authentieke, bruine tafels doen vermoeden dat hier al jaren niets is veranderd!

Minivakantie dichtbij - Leuven- Voordeeluitjes-Vakantieblog

Hotel in Leuven: Martin’s Klooster: Overnacht in dit monument van formaat en ervaar hoe het is om te overnachten in 16e-eeuwse sferen.

#3 – Luik

Heel België pronkt met de wafel, maar er is maar één stad die écht mag strijken met deze eer: Luik. In tegenstelling tot de eerstgenoemde steden ligt Luik (of Liège) in Wallonië, het andere gedeelte dat grenst aan Vlaanderen. Luik is een stad met een rauw randje. Het industriële straatbeeld wordt door sommigen verafschuwd, maar anderen waarderen het juist doordat dit gepaard gaat met typische ‘hipstertentjes’ waar je kunt nippen aan een ‘chai latte’ of je Instagrammable smoothiebowl kunt fotograferen. Maar je bent natuurlijk niet alleen naar Luik gekomen om je eten en drinken voor de eeuwigheid vast te leggen. Het centraal station is werkelijk schitterend en nadat je de trappen van Montagne de Bueren beklommen hebt, word je beloond met een fraai uitzicht. Luik: you hate it or you love it!

Hotel in Luik: Niet alleen in Leuven overnacht u in een oud klooster. Ook bij het 4-sterrenhotel Ramada Plaza Liège City Center slaapt u in een historisch pand, midden in het centrum van Luik.

#4 – Durbuy

We dalen wat af, in zuidwestelijke richting om precies te zijn. Zeg je Ardennen, dan denk je al gauw aan heuvelachtige landschappen die volledig groen van kleur zijn. Maar wist je dat de Ardennen ook een handvol plaatsjes heeft die een lust voor het oog zijn? Een daarvan is Durbuy. Dit plaatsje is niet groot, maar wel beeldschoon. Wandel over de kasseien, dwars door de nauwe straatjes die het middeleeuwse plaatsje de nodige sfeer meegeven. Iets dat u zeker zal bijblijven, is een bezoek aan de Tortuga Bar. De medewerkers zijn hier verkleed als piraten en de wanden zijn versierd met attributen die verwijzen naar het zeevaardersbestaan. Vlak bij Durbuy vindt u eveneens een doolhof: het Barvaux-sur-Ourthe. Dit is een leuke activiteit voor het geval u met kinderen naar België bent gekomen. Parc des Topiaires is ook aangenaam. Hier staan allerlei struiken opgesteld die gesnoeid zijn in een bepaald figuur, zoals een man op een bankje.

Hotel in Durbuy: Hotel Victoria staat in het hart van de middeleeuwse stad. Vanaf het prachtig aangelegde terras kunt u heerlijk ‘mensjes kijken’!

#5 – Dinant

Durbuy is niet het enige oogstrelende plaatsje van de Ardennen. Het iets verderop gelegen Dinant is ook erg fraai. Op de bekende Charles de Gaulle-brug staan levensgrote saxofoons opgesteld en dat is niet zomaar: het geboortehuis van Adolphe Sax, de bedenker van het instrument, staat in het knusse plaatsje. Het is zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan het huis van de man die aan de basis stond van prachtige composities. Wilt u een fraai uitzicht krijgen over de stad, dan neemt u het kabelbaantje naar de Citadel van Dinant. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog diende de citadel ter bescherming, tegenwoordig herbergt het een wapenmuseum. Aan de zuidzijde van Dinant vindt u Ros Beiaard, een rots die grenst aan de Maas-rivier. De puntige vorm en de ligging tussen een weg maken de rots tot een bijzondere verschijning in de omgeving!

Hotel in Dinant: Sprookjes bestaan in Dinant! Bij Castel de Pont-à-Lesse is het mogelijk om te overnachten in een ‘château’ uit 1810. Gaaf!

  • Naam
  • Email