TIPS | De oudste steden van Nederland: dit zijn ze

Organisaties die toeristen willen lokken naar een attractie, pochen maar al te graag over de ‘langste wandelroute’, de ‘hoogste berg’, het ‘grootste nationale park’ of de ‘snelste achtbaan’. Maar marketingbureaus die hun uiterste best doen om een bepaalde stad te promoten, kunnen er ook wat van. Meerdere steden in Nederland pretenderen namelijk de oudste stad van Nederland te zijn. Wij bij Voordeeluitjes.nl zijn ook geen historici, maar dat weerhoudt ons er niet van om deze week een blog te schrijven over dé must-do’s in de oudste steden van Nederland.

De eerste vraag die natuurlijk opdoemt is: wat is nou de oudste stad van Nederland? Eén stad die zich nadrukkelijk manifesteert als oudste stad in ons land, is Nijmegen. Wie de stad aan de Waal binnenrijdt, wordt door middel van een bord verwelkomd in –jawel-  de oudste stad van Nederland. Laten we dan ook maar beginnen in Nijmegen, dat het voordeel van de twijfel krijgt.

#1 – Nijmegen

Een van de attracties die nadrukkelijk verwijst naar het oude bestaan van de stad, is de Barbarossa-ruïne in het Valkhofpark. In een ver verleden stond hier namelijk een paleis, dat vernoemd werd naar de keizer van toen: Frederik Barbarossa. Overigens is de ruïne onderdeel van een groter geheel, namelijk de Valkhofburcht waartoe ook de St. Nicolaaskapel behoort. Karel de Grote en zijn troepen waren regelmatig in Nijmegen te vinden en zij sloegen hier hun tenten op. Tegenwoordig komen hier veel lokale en internationale toeristen samen om te genieten van het lekkere weer, een balletje te trappen of een picknick te houden.

#2 – Deventer

Iets noordelijker, in Koekstad Deventer, beweren ze ook tot een van ’s lands oudste steden te behoren. Een ding staat in elk geval buiten kijf: tot de leuke steden in Nederland behoort de gastvrije Hanzestad sowieso. Waar de stad in elk geval aanspraak op maakt, is het huisvesten van het oudste stenen huis van Nederland. Het pand staat in de Sandrasteeg, die grenst aan de Stromarkt. Wie denkt dat het pand vrij toegankelijk is voor publiek, heeft het mis. Het huis bekleedt namelijk nog altijd zijn oorspronkelijke functie. Minder oud, maar daarom niet minder mooi is het Deventer Koekhuisje. In het pand aan de Brink wordt Deventer Koek verkocht en wordt door maar weinig toeristen overgeslagen. De Deventer lekkernij is een smaakvolle souvenir die iedereen wel mee zou willen nemen naar zijn thuisbasis.

#3 – Voorburg

Niet alleen in het oosten van het land verlangen ze naar de titel van oudste stad in Nederland. Ook in het westen kunnen ze er wat van. Tegenstrijdig genoeg was het de Nijmeegse hoogleraar J. Bogaers in 1963 die niet zijn eigen Nijmegen, maar het Zuid-Hollandse Voorburg op basis van archeologische kennis bestempelde als oudste stad van Nederland. Bent u in de buurt van Voorburg en wilt u een blik werpen op de stad, dan doet u er goed aan om door het Huygenskwartier en de Herenstraat te lopen. Hier puilt het uit van de fraaie architectuur. Vergeet ook zeker niet Museum Swaensteyn van uw lijstje af te strepen waar kunst en cultuur uit Voorburg en omstreken goed bewaard is gebleven.

#4 – Maastricht

Een ander voorbeeld van een stad die maar wat graag naar voren geschoven wil worden als oudste stad van Nederland, is het Limburgse Maastricht. Of dat daadwerkelijk ook zo is, laten we maar over aan personages als Geert Mak. Wat ons betreft kunnen we de bourgondische stad in elk geval scharen onder het rijtje van mooiste steden in Nederland. Een van de monumenten die als langste zichtbaar is in Maastricht, is de Helpoort. Voorheen was de poort onderdeel van de stadsmuur, tegenwoordig de Helpoort op zichzelf staand. Op een paar honderd meter afstand van de Helpoort ligt de Sint Servaasbrug, de langst bewaarde brug van Nederland.

#5 – Heerlen

We blijven even in Limburg, want behalve Maastricht beschikt de provincie over nog een stad die al jaren voorkomt in wereldkaarten en atlassen van Europa. Het minder bekende Heerlen heeft namelijk ook al een tijdje stadsrechten. Enkele jaren geleden besloot het gemeentebestuur om een deel van de voormalige middeleeuwse walmuur te herplaatsen. In 2016 werd een deel van het voormalige ‘Landsfort Herle’ gereconstrueerd. Er zijn zelfs geruchten dat onder dit plein nog meer overblijfselen liggen van de middeleeuwse vesting.

Bent u al enthousiast geworden over een van bovenstaande steden? Bekijk dan het aanbod stedentrips op Voordeeluitjes.nl!

  • Naam
  • Email

7 REACTIES

  1. Jan Brouwer schreef:

    Geachte organisatie,

    Ik mis Dordrecht, deze stad en Nijmegen zijn in ieder geval de oudste steden van Nederland zo ik vernomen heb van een kenner.

  2. Van Staveren schreef:

    Oudste stad in Nederland = Stavoren hoor en zie op YouTube 1e Stadsrechten in NL 2519 jaar

  3. Chris van der Molen schreef:

    Ik mis Stavoren, stadsrechten in 1061. Een van de Friese 11

  4. C schreef:

    Stavoren als hierboven word gezegd is een dorp met stadsrechten toen.. oudste is nijmegen met romijnse stadsrechten 98 na christus en daadwerkelijk een stad

  5. J fijen schreef:

    Ik mis Kerkrade. Stadsrechten sinds 1282