10 leuke weetjes over Napoleon

De beroemde Slag bij Waterloo, waarbij Napoleon definitief verslagen werd en vervolgens verbannen uit Europa, vond 200 jaar geleden plaats, op 18 juni 1815. In Waterloo, vlak onder Brussel, zijn nog verschillende monumenten en musea die herinneringen aan de grote slag en de hoofdrolspelers ervan levend houden. De bekendste was natuurlijk Napoleon, de aanvoerder van het Franse leger.

Hieronder een paar bijzondere feitjes over Napoleon op een rij:

  • Een wijdverspreid misverstand over Napoleon Bonaparte, is dat hij een klein mannetje was. Dit beeld heeft onder andere bijgedragen aan het
    begrip Napoleon-complex. In werkelijkheid was Napoleon 1,67 lang, dit was de gemiddelde lengte voor mensen uit de vroege 19e eeuw.
  • Zijn lijfwachten werden geselecteerd op lengte (minimaal 1.80 meter), waardoor Napoleon vergeleken met hen klein leek.
  • Napoleon wilde niet door iemand anders als Keizer gekroond worden, daarom heeft hij zichzelf tot Keizer gekroond.
    Niemand was tenslotte belangrijker dan hijzelf.
  • Lodewijk Napoleon, het broertje van Napoleon, was een tijd koning van Nederland. Hij had het goed voor met de Nederlanders, vandaar zijn
    bijnaam ‘Lodewijk de Goede’. Ook probeerde hij Nederlands te leren. Een legendarische uitspraak van hem was: ‘Iek ben Konijn van Olland’.
  • In Frankrijk is het bij de wet verboden je varken Napoleon te noemen.
  • Napoleon at altijd chocolade tijdens zijn veldtochten om snel een energiestoot te krijgen.
  • In de tijd van Napoleon werd geschoten met buskruit. Hiervoor was salpeter nodig.
    Om hier aan te komen, moesten de soldaten van Napoleon urineren op compost.
  • Napoleon gebruikte iedere dag een flesje Eau de Cologne en liet maandelijks dan ook een grote partij uit Keulen aanvoeren.
  • Computerwetenschappers hebben uit verschillende databronnen bekeken welke personen uit de geschiedenis de grootste impact hadden.
    Napoleon bleek hierbij op de tweede positie te staan (na Jezus) en is dus de op een na meest invloedrijke persoon uit de wereldgeschiedenis.
  • Napoleon heeft een aantal universele regels en wetten ingevoerd, de ‘code Napoleon’. Een ervan was de invoering van de Burgerlijke Stand.
    Ook schafte hij oude lokale maten af en introduceerde standaard maten en gewichten, zoals de kilo, de meter en de liter.
  • Het Rijksmuseum in Amsterdam hebben we indirect te danken aan Napoleon. Nadat hij in 1815 was verslagen, werd de kunst die hivj had
    geroofd, teruggeëist door de betreffende landen. Deze kunst werd niet langer als privécollectie van een koning of prins beschouwd maar
    ondergebracht in openbare musea. Dit was het begin van de nationale musea in de meeste Europese landen; in Nederland dus van het
    Rijksmuseum in onze hoofdstad.

Wil jij zelf wel eens een bezoekje brengen aan het slagveld waar Napoleon zijn Waterloo vond? Dat is prima te doen vanuit Brussel en dit is mooi te combineren met een stedentrip vanuit een hotel in Brussel.

  • Naam
  • Email

11 REACTIES

  1. anna deparie schreef:

    hee Charlotte, ik ben het helemaal met u eens, er zouden hier meer reaties geplaats moeten worden,ik heb ook nog wel wat leuke informatie over Napoleon Bonaparte:

    Napoleon werd op Corsica geboren. Zijn ouders waren van adellijke Genuese afkomst. In de jaren voor de Franse Revolutie werd hij op het vasteland van Frankrijk tot artillerieofficier opgeleid. Bonaparte kreeg onder de Eerste Franse Republiek bekendheid. Hij wist de Eerste- en Tweede Coalitie tegen Frankrijk te verslaan. In 1799 pleegde hij een staatsgreep, waarna hij zichzelf als eerste consul installeerde; vijf jaar later riep hij zichzelf in navolging van Karel de Grote tot keizer van Frankrijk uit. In het eerste decennium van de 19e eeuw was het Eerste Franse Keizerrijk onder Napoleon betrokken bij een reeks van conflicten – de Napoleontische oorlogen – waarbij alle Europese grootmachten betrokken waren. Na een serie van overwinningen slaagde Frankrijk er in om een dominante positie in continentaal Europa in te nemen. Bij de handhaving van de Franse invloedssfeer maakte Napoleon gebruik van uitgebreide allianties, waar hij vrienden en familieleden in machtsposities in andere landen benoemde om daar als Franse vazallen te heersen, zijn broer Lodewijk Napoleon in het Koninkrijk Holland is hiervan een voorbeeld. Hij slaagde er echter niet in zijn gezag blijvend aan Europa op te leggen.

    De veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 betekende een keerpunt. Zijn Grande Armée werd voor een belangrijk deel vernietigd en hij slaagde er niet in deze in de korte tijd, die hem nog restte, opnieuw op te bouwen. In 1813 versloeg de Zesde Coalitie het leger van Napoleon in de Slag bij Leipzig. Het volgende jaar viel de Coalitie Frankrijk binnen. Napoleon werd tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba. Minder dan een jaar later slaagde Napoleon er echter in te ontsnappen. Hij wist de macht in Frankrijk weliswaar opnieuw te grijpen, maar in de beslissende Slag bij Waterloo, vlak bij Brussel, in juni 1815 leed hij een nederlaag. Daarna bracht hij de laatste zes jaar van zijn leven in gevangenschap van de Britten op het eiland Sint-Helena door. Een autopsie zou hebben geconcludeerd dat hij stierf aan maagkanker.

  2. Polly (Napoleon) schreef:

    Erg leuk en bizar!

  3. sanne en megan schreef:

    hahaha mijn vriendin en ik gingen helemaal stuk om de weetjes toen we met ons geschiedenis project bezig waren. Super goed en leuk gedaan. ☺♥

  4. kees de haan schreef:

    gave website nu weet ik in eens veel meer over nappie

  5. els schreef:

    het is heel nuttig heel erg chic

  6. LIZA WEETS schreef:

    super tof ik heb er veel uit geleerd, en kan nu aan mijn spreekbeurt beginnen!

  7. Mila schreef:

    Super intéressant

  8. simon schreef:

    leuk

  9. David schreef:

    super leuke pagina kan nu beginnen aan mijn spreukbeurt.
    leer er heel veel van.

  10. croissant schreef:

    intressant nu kan ik beginnen met mijn werkstuk