Van de Schoorlse Duinen tot Het Zwin: ontdek de mooiste strandwandelingen van Nederland!

Nu de zomervakantie in heel Nederland is begonnen en het zonnetje eindelijk achter de wolken vandaan lijkt te komen, trekt heel Nederland eropuit. Sommigen gaan naar het buitenland, anderen blijven toch lekker in eigen land. Je hebt immers geen Middellandse Zee nodig voor een goede stranddag. Hier aan de Nederlandse kust kan er net zo goed gespeeld, gezonnebaad en gezwommen worden! Bovendien heeft onze kustlijn nog veel meer te bieden dan zon, zee en strand; de bijzondere en unieke natuur leent zich namelijk perfect voor prachtige strandwandelingen. Wie dacht dat een strandwandeling alleen een tocht op blote voeten door de branding kan betekenen, heeft het mis. Of je nou zin hebt om tussen het zonnen door een kort rondje te lopen of juist een volle dag op pad wilt zijn: de Nederlandse kust heeft genoeg te bieden. Daarom hebben wij de mooiste wandelingen aan zee voor je op een rijtje gezet!

Schoorlse Duinen

Na deze route te hebben bewandeld, zul je nooit meer beweren dat Nederland zo plat als een dubbeltje is. Je begint hier namelijk op het hoogste duin van Nederland. Direct al word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over bos, heide en de polder. Tijdens de veelzijdige route wisselen ruig terrein en sprookjesachtige bebossing elkaar af, terwijl je wordt toegezongen door verschillende vogels zoals de veldleeuwerik en de doderaar. De wandeling door de Schoorsle Duinen is een lange tocht door bos, gras en mul zand, dus achteraf heb je wel wat rust verdiend. Gelukkig kun je zowel bij de strandtent als in Schoorl zelf neerploffen voor een lekker drankje en een welverdiende snack! 

Het Zwin

Op de grens van Nederland en België ligt een van de mooiste natuurgebieden van de Lage Landen. In het uiterste hoekje van Zeeuws-Vlaanderen ligt Het Zwin. Voordat dit gebied in de vijftiende eeuw verzandde, diende de zeearm als belangrijke aanvoerroute van schepen naar verschillende havens. Nu is Het Zwin een zogenaamd slufterlandschap: een open verbinding van land naar zee zonder dijken of duinen. Het is dus een van de weinige plekken langs de Nederlandse kustlijn waar het water nog vrij spel heeft. En dat vindt de aanwezige flora en fauna helemaal niet erg! Rondzwemmende vogels eten hier hun buikje rond en het zoutminnende plantje Lamsoor groeit en bloeit er gestaag. In het voorjaar kleurt Het Zwin paars door de orchideeën en strijken duizenden trekvogels neer om zich op te maken voor hun lange tocht naar Afrika. Het moge duidelijk zijn: in Het Zwin is de natuur de baas! 

Terschelling

Voor een bezoek aan een van de breedste stranden van West-Europa hoef je niet naar Zuid-Frankrijk af te reizen; die vind je namelijk gewoon op ons eigen Terschelling! Het eiland bestaat voor het grootste deel uit natuur, dus maakt het eigenlijk niet uit welke kant je besluit op te wandelen. Je volgt gewoon de zoute geur van de Noordzee langs polders, duinen en valleien tot je met je voeten in het water staat. Onderweg kom je veel bijzondere planten en vogels tegen die veel profijt hebben van de zoute bodem in de polder. Maak je graag lange wandelingen langs de branding? Ga dan bij Formerum de duinen over en wandel over het brede strand naar het Drenkelingenhuisje. In dit huisje op palen konden aangespoelde zeevaarders schuilen en kenbaar maken dat er hulp geboden was. Voor een verdiende pauze komt u onderweg langs Heartbreak Hotel. In deze strandtent waan je je in de Amerikaanse jaren vijftig en geniet je van een heerlijke Terschellinger burger! 

Wijk aan Zee

Dit gebied is niet alleen prachtig om te bewandelen, het heeft ook nog eens een zeer rijke geschiedenis. Zo is het plaatsje eeuwen geleden rijk geworden met visserij in de Oostzee. In 1943 werd Wijk aan Zee echter bezet door het Duitse leger en werd er een ring van 90 bunkers gebouwd om het Duitse grondgebied te beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Onder het zand liggen nu nog zo’n 70 bunkers verscholen. In 1999 kreeg de plaats opnieuw een uitdaging voor de kiezen. Er zou een vliegveld aangelegd worden, maar daar zaten de bewoners niet op te wachten. Om de bouw tegen te gaan wierp Wijk aan Zee zich op als Cultureel Dorp Europa en riep het andere kunstzinnige dorpen op om hetzelfde te doen. En het werkte nog ook! Tijdens een rondje Wijk aan Zee leer je alles over deze historie, geniet je van het Noord-Hollandse Duinreservaat en doe je ook nog eens heel wat terrasjes aan. Lekker wandelen, maar het liefst wel op het gemakje? Dan is dit een route voor jou. 

Petten

Nog zo’n route met de nadruk op een legendarische geschiedenis. Deze route brengt je langs zeeweringen, dijken, stranden, duinvalleien en schelpenpaden en bevindt zich rond het plaatsje Petten. De inwoners van dit uitzonderlijke dorp blijken een koppig en daadkrachtig volkje te zijn. Al drie keer ging het dorp namelijk verloren, maar telkens weer staken de inwoners hun handen uit de mouwen om weer op te bouwen wat verloren was gegaan. In 1421, toen de Sint-Elisabethsvloed het dorp wegsloeg, in 1625 toen het water opnieuw de baas was en 100 huizen plus de kerk opslokte, en in 1943, toen Petten volledig werd platgelegd door het Duitse leger. Al in 1946 stond er een compleet nieuw dorp! En gelukkig voor ons loopt daar nu een prachtige wandelroute doorheen. Bijzondere natuur gaat hier hand in hand met een ronduit bijzonder verhaal. 

  • Naam
  • Email