Sprookjesachtig genieten: bezoek de mooiste kastelen in Nederland

Geschreven op 27 augustus, 2021
Door

Er was eens… een klein meisje dat dag en nacht droomde van een bestaan als prinses. Met eigen butlers, honderden jurken en natuurlijk een eigen kasteel. En er was eens een klein jongetje, dat dag en nacht droomde van schone jonkvrouwen, die hij als dapperste ridder van het land redde uit de klauwen van een gemene draak. Kinderdromen vervagen met de jaren, maar we vergeten ze nooit. Dus wat nou als we ze nieuw leven in kunnen blazen? Er zijn genoeg prachtige kastelen in Nederland die een fantasiewereld voor je openen. En ook al is Joris en de Draak ondertussen vervangen door Lord of the Rings of Game of Thrones, tijdens een bezoek aan een kasteel wanen we ons allemaal weer in onze eigen droomwereld. Daarom hebben we de mooiste kastelen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Allemaal mét bijzondere geschiedenis, zodat je je helemaal in de middeleeuwen kunt onderdompelen!

Kasteel van Valkenburg

Boven het pittoreske vestingstadje Valkenburg torent de ruïne van een ooit zo machtig kasteel uit. Hier stonden eeuwen geleden ridders en hertogen tevreden uit te kijken over de stad die zij beschermden. Wat moet dit kasteel – de enige hoogteburcht van Nederland – een indrukwekkend bouwwerk zijn geweest. Zelfs nu er niet veel meer van de statige burcht over is, is een bezoek aan de ruïne een indrukwekkende ervaring. Dwaal rond door wat ooit de ridderzaal was, beklim de verdedigingstoren en bewonder het middeleeuwse strijdgerei in de wapenopslag. Ook een tocht door de vele vluchtgangen mag niet worden overgeslagen; door deze smalle, donkere stegen voel je jezelf een echte ridder op de vlucht! De vluchtgangen leiden bovendien naar de bekende Fluweelengrot. Het kasteel was een echt verdedigingswerk. Belegeringen, heerschappijen en verwoestingen: dit middeleeuwse kasteel kende roerige tijden. Tot het bouwwerk in 1672 definitief verwoest werd in opdracht van Stadhouder Willem 3. Gelukkig lukte het hem niet om het kasteel helemaal met de grond gelijk te maken.

Het Muiderslot

Het Muiderslot: een van de bekendste en best bewaarde kastelen in Nederland. Het slot stamt uit 1285 en werd in 1878 gekroond tot een rijksmuseum. En dat was best een gemaskerd bal waard. In de tussentijd zijn namelijk meerdere pogingen gedaan om het slot met de grond gelijk te maken, maar gelukkig was daar koning Willem 1, de man die een stokje voor de sloop stak. Vervallen was het kasteel op een gegeven moment wel. Neerlands bekendste architect stak daarom zijn handen uit de mouwen en zorgde voor een prachtige restauratie. Hij had immers het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam ook al gebouwd! Knappe kop die Pierre Cuypers. De bewoners van het Muiderslot zullen u overigens ook niet vreemd zijn. Floris de Vijfde was de eerste bewoner van het kasteel en literair genie P.C. Hooft nam in 1609 zijn intrek. Hij maakte van zijn nederige stulpje een culturele ontmoetingsplek en legde de immense, vruchtbare tuinen aan. Vooral wanneer de pruimen aan de bomen groeiden vond hij het fijn om zijn vrienden uit te nodigen. Nu zijn bezoekers het hele jaar welkom om dit gebouw dat werkelijk barst van de Nederlandse historie te bewonderen. Tot in de pruimentijd! 

Kasteel De Haar

Je kunt Kasteel de Haar eigenlijk maar met twee woorden omschrijven: grotesk en luxe. Tijdens een tour door het grootste kasteel van Nederland blijft je mond openvallen van verbazing. En dan te bedenken dat het kasteel tot een paar decennia terug particulier bezit was! Het kasteel is vanaf 1449 in handen geweest van de familie Van Zuylen. Pas in 2000 werd het enorme kasteel eigendom van Stichting Kasteel De Haar. De eeuwenlange familiegeschiedenis is nog goed zichtbaar in het interieur van het kasteel: van wapenschilden tot alliantiewapens. Het kleinere poortkasteel naast het grote kasteel is zelfs nog steeds eigendom van de familie van Zuylen en geheel in traditie hebben ze het recht om in september ook het kasteel te bewonen. Waarom in september? Omdat al eeuwenlang iedere september op grandioze wijze familie, vrienden en andere hoge piefen op het terrein werden uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomsten draaide het maar om één ding: status. Het samenkomen in september is zodoende uitgegroeid tot gezellige familietraditie, tot op de dag van vandaag. Leer alles over het tumultueuze en imposante leven van de familie van Zuylen tijdens een audiotour door het kasteel en zijn vele tuinen. 

Kasteel Sterkenburg

Wilde jij vroeger ook prinses worden? Of ridder misschien? Dan komen bij Kasteel Sterkenburg al je dromen uit. Zoals de meeste kastelen in Nederland was Kasteel Sterkenburg eigendom van een rijke familie en werd het landgoed van generatie op generatie doorgegeven. Dat ging soms niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zo stierf de familie Sterkenburg al in de vijftiende eeuw uit en kwam het kasteel op de naam van Van Aeswijn te staan. En dat kwam Anthonis van Aeswijn in juni 1647 duur te staan… hij werd bruut vermoord teruggevonden in de bossen van het kasteel. Een moord die tot op de dag van vandaag nog niet opgelost is. Hedendaags wordt het prachtige kasteel gebruikt als plek voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen, maar ook als bed & breakfast. Slaap in de kasteeltoren, in een authentiek middeleeuws ingerichte kamer. Of je nou van Game of Thrones houdt of van de Gebroeders Grimm: tijdens een overnachting in Kasteel Sterkenburg waan je je ongetwijfeld in jouw fantasiewereld. Maar pas op tijdens je avondwandeling door de bossen. De geest van Anthonis van Aeswijn dwaalt nog rond…

Kasteel Coevorden

Drenthe telt veel toffe bezienswaardigheden, maar slechts één daarvan is een kasteel. Kasteel Coevorden wel te verstaan. Het imposante kasteel stamt uit de 11e eeuw en had een militaire functie. Men kon zich er terugtrekken bij dreigend gevaar. Het bijzondere aan dit kasteel is, dat er niet één, maar twee van zijn! het mag weliswaar het enige kasteel in Drenthe zijn, maar het is niet het enige kasteel in zijn soort. Er staat namelijk een replica van het kasteel in Canada, in de stad Vancouver. De replica werd gebouwd als cadeautje van Coevorden aan Vancouver. Maar wat hebben die twee steden met elkaar te maken? De namen lijken eigenlijk best op elkaar als je er zo over nadenkt. Vancouver, Coevorden, Vancoevorden… Jawel, de ouders van ontdekkingsreiziger George Vancouver komen uit Coevorden! Hun achternaam klonk dan ook toepasselijk: Van Coeverden. De stad Vancouver heette dan ook eerst Vancoeverden, later is dat verbasterd naar Vancouver en voilà, de cirkel is rond! Tijdens een overnachting in Kasteel Coevorden maak je kennis met een stukje internationale Hollandse geschiedenis. 

Is een kasteel niks voor jou, maar wil je wel graag op een bijzondere, historische locatie overnachten? Kijk dan eens op onze pagina met bijzondere overnachtingen! 

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Rieta Schreurs schreef:

    Kasteel in Hoensbroek mis ik hierbij, van Ridderhoen.