Wat is er te doen op De Hoge Veluwe? Lees het hier!

De-Hoge-Veluwe-Voordeeluitjes-Vakantieblog

De Hoge Veluwe is als het ware een natuurgebied binnen een natuurgebied. Het is, dat er hekken omheen staan en dat je een kaartje moet kopen aan de poort, maar anders zou je het verschil met de omliggende Veluwse natuurpracht niet meteen aan kunnen wijzen. En toch moet je Nationaal Park De Hoge Veluwe eens bezocht hebben! Waarom? Wat is er dan te doen op die Hoge Veluwe? Lees het hier…

De Hoge Veluwe – een groot (land-)goed!

De Hoge Veluwe is – met 5.400 hectare aan bos, heide, vennen en stuifzand – een prachtig nationaal park waar edelherten, wilde zwijnen, reeën en moeflons te spotten zijn. Tussen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen, waar zich ook de toegangspoorten bevinden, ligt het ‘Hollandse Afrika’ grotendeels op het grondgebied van Ede.

Met jouw bijdrage aan entreegeld moet het park het bijzondere erfgoed van het echtpaar Kröller-Müller in ere houden, want van subsidies of andere inkomsten wil de stichting Nationaal Park De Hoge Veluwe niet afhankelijk zijn. Ontdek dit voorjaar tijdens een verblijf bij een mooi vakantiepark op de Veluwe, of met een hotelovernachting op de Veluwe, het unieke karakter van dit grootse landgoed!

Op Safari – wandelen op De Hoge Veluwe

In het centrale deel van De Hoge Veluwe waan je je bij vlagen in Afrika. De steppe-achtige velden, de enorme zandvlakten en de vele hoogteverschillen maken, dat je je ogen bijna niet gelooft. Ja, je bent hier echt in eigen land! Wat moet je nu beslist eens doen op de Hoge Veluwe? Ga zeker eens op safari met boswachter Henk Ruseler, die al 30 jaar aan het park verbonden is en die je maar al te graag door ‘de woestijn’ leidt! Geheid, dat ook jij aangestoken wordt door het Hoge Veluwe-virus, waarmee Henk al jaren besmet is. De maandelijks gehouden Hoge Veluwe Safari’s, wandeltochten met op de meest verrassende plekken een hapje en drankje, duren ongeveer vier uur. Wellicht dat levende legende ‘Hubertus’ zich nog laat zien, het bij fotografen erg geliefde hert met zelfs een eigen Facebook-pagina!

De-Hoge-Veluwe-Kroller-Muller-Voordeeluitjes-VakantieblogDe-Hoge-Veluwe-Wild-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Fietsen op de Veluwe – leen een van de 1.800 witte fietsen!

Wie kent niet de witte fietsen van Nationaal Park De Hoge Veluwe? Je pakt ze bij de ingang en zet ze na afloop van een mooi tochtje weer keurig terug. Dit werkt al jaren prima! Het gebruik van de witte tweewieler is trouwens bij de prijs van het entreekaartje inbegrepen. In totaal telt de Hoge Veluwe ruim 40 kilometer aan rijwielpaden. Wordt het dit voorjaar lekker fietsen op de Veluwe? Onze tip: pak elke kilometer mee!

Het Museonder: ga ondergronds in Otterlo

Midden in het park kom je het bezoekerscentrum tegen. Onderdeel van dit centrum is een ondergronds museum, dat de diepte ingaat. Een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom is er te zien.  Maar verbaas je ook over de collectie botten van uitgestorven dieren, die ooit rondliepen in het gebied dat nu Hoge Veluwe heet. Een bezoek aan dit museum is eveneens bij de prijs van het parkkaartje inbegrepen. Dit is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden op De Hoge Veluwe!

Kröller-Müller: kunst, natuur en bevlogenheid

Zonder het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller was het museum er nooit geweest. Sterker nog, zonder deze twee hadden we nu Nationaal Park De Hoge Veluwe niet gekend! Ooit was het landgoed in het bezit van dit echtpaar. Anton hield van jagen, Helene van verzamelen. Anton kocht destijds zelf allerlei wild aan voor op het landgoed, zoals edelherten, wilde zwijnen, reeën en moeflons. Helene’s (kunst-)verzamelwoede heeft geresulteerd in het veelzijdige Kröller-Müller Museum met fraaie beeldentuin. Je ziet er vast iets terug van de passie voor kunst, waarmee het allemaal begon.

De-Hoge-Veluwe-bossen-Voordeeluitjes-VakantieblogDe-Hoge-Veluwe-Jachthuis-Hubertus-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Jachthuis St. Hubertus

De echtelieden Anton en Helene bewoonden het jachthuis St. Hubertus, in het noordelijkste puntje van De Hoge Veluwe. Dit is inmiddels een fotogenieke hotspot, vanwege de weerspiegelingen van het bouwwerk in het water en de bloemenpracht in het voorjaar. Aan de rand van het bos, bij een grote zandvlakte, liggen Anton en Helene begraven. Een mooiere laatste rustplaats kun je je nauwelijks voorstellen!

Net zo mooi als De Hoge Veluwe: de rest van de Veluwe!

Fietstocht ‘Verborgen pareltjes op de Veluwe’ moet je gereden hebben, vooral omdat je tijdens de 57 kilometer lange tocht niet alleen de gebaande paden volgt. Maak die klim naar Nederlands hoogste waterval bij Loenen en spot – met een beetje mazzel – de knalgroene zandhagedis op de enorme vlakten! Wat zou je als fietsliefhebber nog meer moeten doen op de Veluwe? Koersen richting het Kootwijkerzand! Ontdek de mystiek van Radio Kootwijk tijdens het fietstochtje ‘Kort maar krachtig in Kootwijk’. Je toert langs veel heide, bos en zand, waarna je de indrukwekkende Kathedraal van Kootwijk al van verre ziet. Vanaf dit monumentale zendstation werd in de jaren 20 met toenmalig Nederlands-Indië gecommuniceerd. Inmiddels heerst er vooral (radio-)stilte!

Noord-Veluwe en andere Gelderse streken: vergelijkbaar mooi!

De Gelderse plaatsen die in een strook langs het Veluwemeer liggen, heten onder andere Putten, Harderwijk, Nunspeet en Elburg. Hier heb je zowel de natuur van de Veluwe als het water van de Veluwerandmeren binnen handbereik. Maar Gelderland heeft nog veel meer mooie streken, van waaruit een uitstapje naar De Hoge Veluwe snel te maken is. Het nationale park ligt immers in het hart van de provincie. Neem een kijkje op onze site, want Voordeeluitjes.nl biedt een ruim aanbod van hotels in Gelderland.

Meer weten over de dieren die op de Veluwe te spotten zijn? Lees dan ons eerdere blog over de Veluwse Big Five!

Ook onze eigen Oskar is wild van de Veluwe! Bekijk hieronder zijn inspirerende video:

  • Naam
  • Email