Bij de Big Five denk je vaak aan Zuid-Afrika, maar ook in Nederland kun je ‘op jacht’ naar de Big Five. Wij zetten het Veluws wild op een rijtje! Spot het edelhert, het wilde zwijn of de vos!
#1 – Het edelhert
Het Edelhert is het grootste in het wild levende dier van Nederland en dus ook van de Veluwe. Het verhaal gaat dat vroeger alleen edelen op de herten mochten jagen, vandaar de naam “edelhert”. Vooral in het najaar, in de schemering bij zonsopgang of -ondergang maak je kans om deze edele dieren te spotten. Je kunt ze herkennen aan het grote gewei – dat wel 10 tot 15 kilo kan wegen – dat gebruikt wordt om te imponeren. Hoe ouder het mannetje, hoe groter het gewei! In de zomer is het edelhert roodbruin van kleur, in de winter grijsbruin.
#2 – Het wilde zwijn
In 1826 was het wild zwijn of everzwijn officieel uitgestorven in Nederland, maar inmiddels is het zwijn helemaal terug van weggeweest! Zwijnen zijn echte alleseters. Ze wroeten de aarde om op zoek naar knollen, wortels, gras, fruit en noten, maar ook insecten, muizen en jonge konijnen staan op het menu. Everzwijnen leven voornamelijk in open bos en zijn ook vaak in de buurt van modderpoelen te vinden. Wilde zwijnen leven in groepen, zo’n groep heet een ‘rotte’. Grappig weetje is dat wild zwijn het lievelingskostje was Asterix en Obelix.
#3 – De ree
Reeën komen in al onze provincies voor. Vooral in de overgangen van open naar dicht landschap. Toch is het niet makkelijk om ze in het wild te spotten. Reeën hebben een zicht van 300 graden, bijna helemaal rond dus, en kunnen je tot op een paar honderd meter afstand ruiken! Reeën gebruiken, in tegenstelling tot edelherten, het gewei niet om te imponeren, maar om hun territorium af te bakenen door bast van bomen af te krabben. Een ‘geit’ krijgt meestal twee kalfjes die ze verstopt in het gras. Het is belangrijk deze schattige reekalfjes niet aan te raken of op te tillen als je er eentje vindt, de moeder is namelijk altijd in de buurt, al zie je haar misschien niet.
#4 – De das
De das is een marterachtig roofdier en is met een lengte van ongeveer 65 tot 80 centimeter het grootste landroofdier in Nederland. Een dassenfamilie leeft samen in een burcht die soms al wel eeuwenlang in gebruik is. In de winter houden de dassen rust en blijven ze vooral in hun burcht. Vaak wordt gedacht dat de das een nachtdier is. Waarschijnlijker is het dat de das gewoon een schuw roofdier is. Bij rustige burchten zijn de dieren namelijk ook bij daglicht aan het scharrelen. Soms kun je een das zien lopen in de avondschemer in een weide of op een bospad. Ze kunnen supergoed ruiken en horen, waardoor ze vaak op tijd weg kunnen duiken voor mensen, al zijn ze niet zo snel.
#5 – De vos
Gemeten van staart tot kop wordt de vos ongeveer 60 tot 85 cm lang, eigenlijk niet heel veel groter dan een flinke kat. Vossen houden van beschutting. Je kan ze dan ook tegenkomen in bosrijke gebieden en bij houtwallen, al laten ze zich niet vaak zien. Het mannetje heet een rekel en een vrouwtjesvos is een moervos. Vossen zijn vooral actief in de schemering en ’s nachts. Een andere, persoonlijke big five is natuurlijk ook mogelijk, met daarin bijvoorbeeld de moeflon, het damhert, wilde paarden of de Schotse hooglander. Of de nieuwkomer op de Veluwe; de wisent, die is uitgezet bij Radio Kootwijk. Wat is jouw BIG 5? Welke dieren heb jij al gespot op de Veluwe en welke zou je heel graag nog eens willen zien?
En dat allemaal in eigen land !!!!
Geniet in deze “coronatijd” volop van jullie site. Bedankt
Wat goed om te horen, Willy. We hopen te kunnen blijven inspireren!