Ontdek de geheimen net over de grens tijdens een mooie fietstocht door verrassende Duitse natuurgebieden. Alle fietsgrappen over de Duitsers – die naar verluid vele tweewielers ontvreemd hebben tijdens de oorlogsjaren – kunnen overboord. Want wat fietsen wij Nederlanders graag rond in Duitsland! Of je nu bij Groenlo de grens over gaat of bij Sittard; fietsen in Duitsland is heerlijk! Waar kun je nu het best gaan fietsen, als je een interessante fietsroute zoekt? We hebben de allerleukste Duitse fietsregio’s voor je op een rijtje gezet. Hier volgen 5 toppers!
1. Arfgoodroute Achterhoek
Wil jij grenzeloos genieten van de natuur? Volg dan deze door de ANWB bewegwijzerde fietsroute van circa 45 kilometer, waarbij je het idyllische coulisselandschap in de buurt van Groenlo en het Duitse Zwillbrock doorkruist. Deze bijzondere route laat interessant erfgoed van de Achterhoek zien, maar voert je ook door het paradijselijke Zwillbrocker Venn, een Duits natuurgebied in onze eigen achtertuin, bestaande uit water, veen, bos en heide. Hier kom je de grootste kokmeeuwenkolonie van Midden-Europa tegen, maar ook exotische flamingo’s zijn er te spotten. Vanuit de uitkijktorens rondom het meer geniet je van bijzondere beelden; daar zet je je fiets wel even voor aan de kant!
2. Fietsparadijs Münsterland
Grofweg tussen Winterswijk en Münster ligt een van de mooiste Duitse fietsregio’s, een waar walhalla voor de liefhebber. Het Münsterland is een licht heuvelachtige landstreek vol weiden, velden en kleine bosgebieden. Hier kun je deelnemen aan de ‘koningin der Duitse fietstochten’, de zogeheten 100 Schlösser Route. Aangezien niemand de 960 kilometer lange tocht langs wel 100 burchten en paleizen in één dag kan volgen, heeft men de route opgesplitst in etappes. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Route Westkurs, die je – bij deelname aan de complete ronde – door Vreden, Coesfeld, Bocholt, Rhede, Ahaus en Borken voert. Zeer bezienswaardig langs deze route zijn bijvoorbeeld Schloss Ahaus en Burg Gemen in Borken.
3. Nedersaksen – de Duitse Wadden
Op fietsvakantie naar de Wadden, hoppend tussen de eilanden of toerend langs de zeedijk? Dat is de wind door je haren voelen, terwijl je geniet van een ongerept duingebied aan beide kanten van de grens. De Duitsers koesteren hun eigen Waddeneilanden vooral om hun geneeskrachtige werking. Met behulp van veel licht, een pollenarme lucht en mineraalrijk zeewater kuurt men zich hier gezond. Langs de kust voeren een aantal populaire routes, zoals de Grüne Küstenstrasse en de Nordseeküstenradweg. Dit zijn leuke trajecten voor fietsers, die het asfalt willen mijden. Vaak fiets je hier namelijk over zanderige betonplaten, klinkers of schelpen. Vanaf de Groningse kade bereik je het Duitse Waddeneiland en kuuroord Borkum in 25 vaarminuten.
4. Vanuit Sittard de Duitse grens over
Verken het ‘verre westen van Duitsland’, een charmante Duitse landstreek grenzend aan Limburg. Fiets je vanuit het kleine plaatsje Nieuwstadt naar het centrum van Sittard, een van de oudste steden van ons land, en van daaruit verder naar Geleen en Bingelrade, dan nader je al snel de Duitse grens. Eenmaal overgestoken, kom je door een prachtig natuurgebied dat Tüdderner Fenn heet. Bewonder er de moerassen, vennetjes en bossen in het beekdal van de Rode Beek. Laat de tijd maar even stilstaan in het verre nostalgische westen, dat voor ons als het nabije oosten geldt.
5. Bij Nijmegen de grens over
Wanneer je bij Nijmegen de Duitse grens passeert, kom je in de regio ‘Unterer Niederrhein’ aan, een zeer populaire Duitse fietsregio onder Nederlandse vakantiegangers. Het langeafstandspad Herrensitz-Route voert door dit gebied en doet onder andere de Duitse trekpleisters Xanten, Kalkar en Kleef aan. Iets buiten Xanten, het stadje dat beroemd is vanwege de vele Romeinse opgravingen, kun je even een pauze inlassen aan de rand van een recreatiemeertje.In Kalkar tref je het grote pretpark in een – nooit gebruikte – kerncentrale aan en in Kleef kun je lekker shoppen in het gezellige winkelhart.