De B van Berlijnse Muur en de C van (checkpoint) Charlie

Geschreven op 14 mei, 2014
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Stedentrips
Berlijnse muur

Zoek je nog een interessante culturele stedentrip? Wij  zetten verschillende interessante en leuke highlights van Berlijn op een rijtje. Als het over Berlijn gaat, zijn de eerste twee dingen die genoemd worden, vooral door de mensen die er nog nooit geweest zijn, De Muur en Checkpoint Charlie. Daarom beginnen we met deze belangrijkste must-sees.

Dé Muur

Bij Berlijn denkt bijna iedereen aan de Berlijnse Muur. De beruchte 3,6 meter hoge en ruim 45 kilometer lange betonnen muur heeft bijna 28 jaar lang de stad verdeeld in Oost en West, een communistisch en een kapitalistisch deel. Na de Val van de Muur in 1989 is het bouwwerk bijna helemaal gesloopt, maar op sommige plaatsen is nog een stuk muur te zien. Een aanrader om een stuk originele muur te zien is bij East Side Gallery aan de Mühlenstrasse. Het 1,3 kilometer lange stuk van de originele muur dat hier staat, werd in 1990 door 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen beschilderd en is inmiddels een internationaal monument voor de vrijheid geworden.

Checkpoint Charlie

Bijna in een adem met de Berlijnse muur wordt Checkpoint Charlie genoemd. Er waren maar een paar doorgangen in de muur en de bekendste daarvan is Checkpoint Charlie. Dit checkpoint aan de Friedrichstrasse is een vroegere grensovergang tussen Oost-  en West-Berlijn. Tijdens de tweedeling van Berlijn waren er een paar doorgangen tussen Oost en West. Checkpoint Charlie, genoemd naar de letter C in het telefoonalfabet van de NAVO, was de derde grensovergang en deed dienst als doorgang voor leden van de geallieerde bezettingsmachten en buitenlanders. Westerse toeristen mochten deze doorgang gebruiken om een dag op bezoek te gaan in Oost-Berlijn. Deze grensovergang tussen de Amerikaanse en de Russische sector was dan ook de bekendste.

Ich bin ein Berliner

In 1961 stonden hier, kort na de bouw van de Muur, Amerikaanse en Russische tanks dreigend tegenover elkaar. Amerikaanse burgers werden tegen de afspraken in door de Oost-Duitse Volkspolizei (Vopo) gecontroleerd en daarom stelden de Amerikanen tanks op in de Friedrichstrasse. De Russen zetten vervolgens hun tanks daar pal tegenover. De legervoertuigen bleven dagenlang zo tegenover elkaar staan, munitie op scherp, maar daar bleef het bij. Geen van beide partijen wilde oorlog. In 1963 bracht de toenmalige Amerikaanse president Kennedy een bezoek aan West-Berlijn om de bewoners een hart onder de riem te steken. Het was toen dat hij zijn bekende uitspraak deed: ‘Ich bin ein Berliner’.

The Spy who came in from the cold

Checkpoint Charlie werd een symbool van de Koude Oorlog. De controlepost vormde het decor voor meerdere spionagefilms en thrillers. Een van de bekendste films is ‘A spy who came in from the cold’ uit 1963. Het beroemde Café Adler, waar de maker inspiratie voor zijn spionagethrillers zou hebben opgedaan, bevindt zich nog op de hoek van het checkpoint. Tegenwoordig is Checkpoint Charlie een belangrijke bezienswaardigheid. Op deze plek staat een replica van het oorspronkelijke wachtershuisje tussen de Amerikaanse en de Russische zone. Tegenwoordig staan hier vaak nog als soldaten verklede studenten met Vopo-uniform, met wie je, tegen betaling, op de foto kunt.

Oost, West…

Een bezoek aan De Muur en Checkpoint Charlie maak je helemaal compleet door ook het erbij gelegen Mauermuseum te bezoeken, dat helemaal in het teken staat van de Muur. Vooral interessant is om te zien op welke manieren men probeerde van Oost-Berlijn naar het vrijere West-Berlijn te vluchten. Een ander museum dat herinnert aan de tijd van de DDR en de tweedeling is het DDR-museum. Een klein museum waar je kunt zien hoe de mensen ten tijde van de DDR leefden in Oost-Berlijn. Niet een museum waar je een hele dag voor nodig hebt, maar wel leuk om even binnen te kijken als je toch in de buurt bent.

On the road

Op veel  plaatsen in Berlijn is door middel van kinderkopjes in de bestrating aangegeven waar De Muur ooit stond. Je kunt dus een wandeling maken door de stad op de voormalige scheidslijn tussen Oost en West, maar wat ook leuk is, is een fietstocht door de stad op het spoor van de muur. Deze fietstocht loopt over de Mauerweg, langs de terreinstrook van de vroegere muur.

Zoek je nog een fijn logeeradres voor je stedentrip naar Berlijn?

  • Naam
  • Email