24 uur in Luik: historische stad met een industrieel randje

Geschreven op 23 april, 2019

header_luik_vakantieblog_voordeeluitjes.nl

Ik kende Luik vooral als een grauwe industriestad net over de grens met Maastricht, waar je snel langsrijdt op weg naar zonnigere oorden. Echter heb ik me laten vertellen dat er goed gebruik is gemaakt van dit ‘rauwe randje’: modern design gaat hand in hand met historie en hippe conceptstores worden afgewisseld met traditionele eetzaakjes. Ik heb het zelf ondervonden: Luik is een stad ‘under construction’, die zeker niet onderdoet voor steden als Antwerpen en Gent. Lees hier wat je zeker gedaan moet hebben tijdens een stedentrip!

First stop: Station Liège-Guillemins

Mijn eerste vooroordeel van een grauwe stad wordt al meteen tenietgedaan zodra we het station van Luik binnenrijden. Het stationsgebouw Liège-Guillemins is een indrukwekkend, futuristisch bouwwerk. Alleen daarom al de moeite waard om met de trein te gaan! Vanaf het station wandelen we via de Maas naar de binnenstad van Luik. Het centrum van Luik heeft in de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Ruïnes zijn gerestaureerd en lelijke flatgebouwen (waarvan er nog steeds een paar de skyline domineren) maken plaats voor modernere architectuur.

Mooie plekjes ontdekken in de binnenstad

Het historische deel van het centrum, het zogenoemde Coeur Historique, herbergt een aantal historische bezienswaardigheden. Zo is een bezoek aan Musee de la Vie Wallonne een echte must-do en is een bezoekje aan het oudste operahuis van België, het Opera Royal de Wallonië, echt de moeite waard. Onderweg komen we in een wel heel leuk straatje terecht: En Neuvice. Een scala aan concept stores en delicatessenwinkels wisselen elkaar hier af. Voor de leukste plantjes ga je naar Jangala: een hippe winkel slash kweektuin waar je alles (maar dan ook echt alles) over planten kunt vinden. Bij Restore koop je mooi, betaalbaar en lokaal ‘slowdesign’ en een gek cadeautje kun je gegarandeerd vinden bij Le Petit Grand Bazar.

De trappen van Montagne de Bueren beklimmen

Voor het mooiste uitzicht over Luik moet je ‘even’ 374 treden beklimmen. De trap verbindt de binnenstad met de voormalige Citadel. Ik moest onderweg twee keer op adem komen maar de megaklim is echt de moeite waard.

Ronddwalen in een verlaten zwembad

La Cite Miroir is echt een heel tof plekje. Het oude zwembad doet tegenwoordig dienst als cultureel centrum. Op de bodem van het bad zijn exposities te zien van internationale kunstenaars en je kunt hier mooie foto’s maken. Vooral als de zon schijnt is de lichtinval fantastisch. Nog zo’n gave plek om ‘rauwe’ foto’s te maken (met name voor Urbex-liefhebbers): het verlaten Fort de la Chartreuse.

Luikse wafel eten

En hier heb ik echt op gewacht: een Luikse wafel! Zoals je zou verwachten zijn ze op vrijwel elke straathoek te vinden. Time to Momo tipt ons een leuk adresjes: Une Gauffrette Saperlipopette. Je moet een beetje geduld hebben (er staat vrijwel altijd een rij) maar dan heb je ook wat! Nomnomnom…. Tip: heb je cash op zak, dan is het slim om even de straat over te steken: hier staat het broertje van Saperlipopette. Een stuk rustiger maar de wafels zijn hetzelfde.

Wandelen en picknicken in Parc de la Boverie

Het Parc de la Boverie is al ruim 150 jaar een favoriete zondagmiddagbestemming voor veel Luikenaren. Er zijn een grote eendenvijver, een rozentuin, veel gras versierd met standbeelden en een kinderspeelplaats te vinden. Het pand van museum La Boverie is als een kers op de taart. Het statige gebouw dateert uit 1905, toen de Wereldtentoonstelling plaatsvond. Tegenwoordig zit hier het Museum voor de Schone Kunsten en kun je er werk van Gaugain en Picasso bewonderen.

Bourgondisch Luik

Een andere Belgische traktatie voor lichaam en geest is natuurlijk bier! Beerlovers is zo’n tent met echte passie voor het vak. Je hebt keuze uit honderden bieren, waaronder een tiental bijzonder lekkere tapbiertjes.

Omdat ik met een kritische koffielover op pad ben, kan een rondje langs de koffiezaakjes ook niet ontbreken. En ook hier komt Luik verrassend uit de hoek. We waren niet weg te slaan bij Get Your Mug: een kleurrijk zaakje met goede muziek. Aan de muren hangt werk van lokale kunstenaar Quentin Thisse en mocht je een plekje aan het raam bemachtigen, dan geniet je van coffee and a show terwijl het stadsleven aan je voorbijraast. Voor een lekkere lunch kun je goed terecht bij Les Cuistots, een charmant ingerichte, vegetarische bistro waar je geniet van kleine mediterrane gerechten. Dineren op een unieke locatie kan bij Le Labo 4. Gevestigd in het voormalige scheikundelokaal van de Luikse universiteit, eet je tussen de gasbranders en spoelbakken.

Praktische tips

  • Ga boordevol inspiratie op stap met de tips Time to Momo. Ze kennen de mooiste plekjes van Luik en sturen je op het juiste pad. Je kunt de route lopen door gebruik te maken van de papieren miniguide, maar je kunt deze ook gratis downloaden in de Time to Momo-app.
  • Op 2,4 kilometer van het centrum ligt het treinstation Liege Guillemin. België Luik is goed bereikbaar met de auto, maar ook super makkelijk te bereiken met de trein! Check NS Internationaal voor een reisplan. Vanaf Utrecht is het zo’n 3 uur reizen.
  • Zoek je een leuk hotel in Luik? Amosa Liége City Centre Hotel is een modern hotel midden in de stad. Het ontbijt is uitstekend en je slaapt als een roosje want de kamers zijn geluiddicht!
  • Naam
  • Email