TOP 7 | Bestemmingen die het Sauerland tot een paradijs maken

Voor ons Nederlanders is het Sauerland, een betoverend stukje Duitsland net over de grens, een zeer populaire vakantiebestemming. Met een vakantie in het Sauerland kom je echt even helemaal los van je alledaagse leven! Het land van stuwmeren, naaldwouden, ontelbare wandel-, fiets- en mountainbikeroutes en oude middeleeuwse burchten is een trekpleister van formaat. Om nog maar te zwijgen over de wintersportmogelijkheden op zeer korte afstand. Wat zijn nu de mooiste plekken in het Sauerland? In dit blog wijzen wij je op de zeven meest zauberhafte plaatsen in deze gewilde, Duitse streek.

Winterberg; Parel van het Sauerland

Hochsauerland is de meest geliefde streek in het Sauerland, althans bij ons Nederlanders. Met stip op één staat Winterberg, het ideale en bruisende verblijfsoord voor een wintersportvakantie of zomeruitje. In het hart van het Sauerland kun je volop bobsleeën, skiën, langlaufen, wandelen, mountainbiken of bergbeklimmen. Ook de omliggende pittoreske plaatsjes zijn een bezoekje waard. Op een ‘smalle berg’ aan de rand van het Rothaargebergte ligt het veelzijdige, oude stadje Schmallenberg in het dal van de Lenne. Hier vind je maar liefst negen musea, waaronder het Leisteengroeve- en erfgoedmuseum van Holthausen.

Middeleeuws Soest

Soest is een van de grotere steden in het noorden van het Sauerland. Ondanks vele verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft Soest zijn middeleeuwse karakter weten te behouden. Het is gezellig vertoeven in het historische hart van de stad met zijn eeuwenoude pronkstukken. Bewonder hier onder andere de laatgotische Wiesenkirche uit 1313, de geheel behouden oude stadsmuren, de 12e-eeuwse Nikolaikapelle en de vakwerkhuizen in de Severinstrasse. Uiteraard is er nog veel meer te zien in Soest; ontdek het zelf tijdens je hotelovernachtingen in het Sauerland

Magisch Marburg

In ons rijtje mooiste plekken in het Sauerland mag Marburg niet ontbreken. Deze stad is van een bijna ongeloofwaardige, sprookjesachtige charme en ligt – het zal je niet verbazen – aan de Duitse Sprookjesroute. Het is de stad van de eeuwenoude vakwerkhuisjes, de duizenden trappen en de mooie, smalle steegjes. Marburg bestaat uit een beneden- en een bovenstad, waarvan laatstgenoemde mooi oud en zeer bezienswaardig is. Sta versteld van de meer dan 500 jaar oude huisjes en de charmante historische kerkjes, die duidelijk een middeleeuws straatbeeld weergeven. Sta even stil bij het oudste stenen huis uit 1318 en het prachtige Slot van Marburg. De vele terrasjes werpen je weer terug in het hier en nu, waar Marburg vooral een gezellige studentenstad is!    

Druipsteengrotten Atta-Höhle

De grootste en mooiste druipsteengrot van Duitsland tref je in Attenhorn aan. Wist je dat dit grootste grottenstelsel van Duitsland in 1907 per toeval werd ontdekt? Tijdens een rondgang door de makkelijk begaanbare grot zul je je – net als de toevallige ontdekker – verbazen over zoveel natuurschoon onder de grond; bewonder een fascinerend kalksteenparadijs, rijk aan kleuren en vormen. Ontdek het lang bewaarde geheim van Moeder Natuur in het zuidelijke Sauerland. Ook de gezondheidsgrot is, vooral als je last hebt van bepaalde kwalen, een echte aanrader. Deze bevindt zich 50 meter onder het oppervlak van de Atta-grot. De stilte, de fantastische lichtstemming en de aanwezige ligstoelen in de grot nodigen je uit om je optimaal te ontspannen. Mensen met astma, hooikoorts of slaapstoornissen zouden in deze atmosfeer verlichting kunnen ervaren.

Sauerland - Winterberg - Erlebnisbrücke - Voordeeluitjes.nl - vakantieblogSauerland - Rothaarsteig - Voordeeluitjes.nl - vakantieblogSauerland - Bad Laasphe - Voordeeluitjes.nl - vakantieblog

Wandelen met de beste uitzichten

Wandelliefhebbers opgelet! Want in het Sauerland kun je op je wandel- of bergschoenen vele kilometers maken. Zo is daar de Rothaarsteig, een wandelroute van maar liefst 154 kilometer lang. Het is een ware toeristische trekpleister voor wandelaars. Loop een etappe van dit beroemde wandelpad op hoogte en geniet onderweg van de meest prachtige vergezichten, mooie wouden en rivieren als de Ruhr, de Lenne en de Lahn. Ook op de Winterberger Kappe word je getrakteerd op bijzondere natuurplaatjes. Hier bevindt zich een bijzonder bouwwerk, de Panorama Erlebnis Brücke, die een combinatie biedt van panoramische uitzichten, natuurjuweeltjes en vermaak. Beklim ook de Kahle Asten; deze hoogste bergtop van het Sauerland meet 841 meter en de uitzichttoren die zich daar bevindt, biedt een fenomenaal vogelperspectief. Zo zag je het Sauerland nog nooit!

Kuuroord Bad Laasphe

Voor een snel herstel gaan veel Duitsers op doktersadvies naar een kuuroord. Weet jij wanneer een dergelijk oord de naam ‘Bad’ officieel mag dragen? Het woord mag voor de naam geplaatst worden als het kuuroord een zuivere lucht heeft. Bovendien moet de plaats over bronwater beschikken. Ten slotte dient het in een groene omgeving te liggen. Bad Laasphe is zo’n kuuroord. En niet zomaar een! Struin door dit pittoreske stadje met kleine steegjes, authentieke vakwerkhuizen, mooie kerkjes en leuke winkels. Ook aan sfeervolle kroegjes en restaurants ontbreekt het hier niet. Drink eens een ambachtelijk Bosch biertje in Bad Laasphe, maar niet voordat je hebt gezien hoe het gebrouwen wordt; reserveer een rondleiding door de Bosch Brouwerij, die sinds 1857 hoogstaande bieren aflevert. Een must voor de natuurliefhebber is het Paddenstoelenmuseum in Bad Laasphe. Hier zie je wel 1.000 verschillende soorten schimmels en paddenstoelen in de schijnwerpers staan.

Ilsequelle – puur en heilzaam

Wat te doen in het Sauerland als je van verborgen pareltjes houdt? Verstopt in de groene jungle van het Rothaargebergte, op zo’n 12 kilometer van Bad Laasphe, lokt de Ilsequelle al sinds de Middeleeuwen zwakken en zieken naar het heilzame water van de natuurlijke bron. We mogen dan tegenwoordig sceptisch zijn, we geloven nog steeds in sterke verhalen. Of misschien houden we er gewoon van. Want ook nu nog willen velen kennismaken met de bron en het uiterst zuivere water. Zou er van de mooie omgeving ook een helende werking uitgaan? Je gaat het bijna geloven als je met een glas van het puurste water op een bankje bij de bron van het geweldige uitzicht zit te genieten! Voor een korte wandeling naar de Ilsequelle parkeer je je auto bij Heiligenborn. Kom als herboren terug van je vakantie in het Sauerland! Verblijf je op een vakantiepark in het Sauerland, dan heb je lekker lang de tijd om te genieten!

  • Naam
  • Email